Anarchistický festival knihy 2022

Program 2022

Andrej Grubačič - Against land tenure: anarchist visions of social self management and power

In this talk I will explore how the anarchist tradition in a broad sense relates to the question of land. Anarchism, building on the fundamental principle of usufruct, offers valuable insights into the land question and extends it to community and ecology. But usufruct does not exist in separation from other conceptual tools introduced by anarchist tradition as parts of an overarching vision of self management of society and socialization of power.

Dean Spade - Mutual Aid/Vzájmená pomoc

Dalším hostem na letošním Anarchistickém festivalu knihy je Dean Spade, autor knihy Mutual Aid: Building Solidarity During This Crisis. Tu vydalo v roce 2020 nakladatelství Verso a její český překlad připravuje brněnské nakladatelství Nevim a představí jej na festivalu.

KPK - Válka na Ukrajině

Pozadí ruské kolonialistické invaze, její průběh a co si z ní vzít.

Něco souvisejících textů:
Prohlášení z 27. února: Ukrajina: ruská koloniální výprava urychluje kurz ke světové válce
Dodatek z 10. března: Ukrajina: vývoj situace a několik teoretických poznámek
Prohlášení z 3. dubna: Ukrajina, moderní válka, demokratická hnutí a revoluční proces (plus: Krize politického liberalismu)
The dynamics of state capitalism, imperialist competition and the working class condition after the health crisis

Pavel Karous - Anti-Putin Art = Antifascist Art

Přednáška je věnovaná historii i současnosti vizuálního umění stavící se otevřeně proti vyhrocenému nacionalismu, rasismu, fašismu, militarismu a válce se zvláštním přihlédnutím k dnešnímu angažovanému umění v Ruské federaci a na Ukrajině proti Putinově režimu. Přednáška je zakončena veřejnou diskusí o společensky účastného výtvarného umění u nás v této přelomové době a měla by směřovat k otázce, jak by mohlo umění pomoci plnit svou sociální funkci. Může mít výtvarné umění širší společenskou odezvu tak jako v minulosti?

„My jsme Vám to říkali“. Představení kompilace pěti esejí o syrském pohledu na válku na Ukrajině.

Na jaře roku 2012 začalo v Sýrii povstání a následná revoluce, která je některými považována za největší lidové povstání od Španělské revoluce z roku 1936. Západní levice z velké části toto revoluční vzedmutí přehlížela, stejně jako svět přehlížel zničení demokratických komunit a zabíjení stovek tisíc civilistů. Nebýt desítek tisíc šiítských milicí z Íránu a hlavně masivní podpory Putinova Ruska, neměl Assad proti lidovému povstání šanci. Události na Ukrajině představují pro mnoho Syřanů Déjà vu.
Salé distribuce / Černá ruka

Utopia Libri: Představení knih Pikola a Jsou věznice překonané?

Pikola. Básně a kresby z tureckého vězení
Miroslav Farkas
Miroslav Farkas byl spolu s Markétou Všelichovou v roce 2016 uvězněn v Turecku. Ve válce v Sýrii se totiž zapojil do bojů kurdských jednotek YPG proti Islámskému státu, Turecko však řadí YPG mezi teroristické organizace. Přes tři roky strávil na samotce. Své básně a kresby z tureckého vězení po propuštění doplnil komentářem v rozhovoru s Janou Bednářovou.
Prezentace proběhne za účasti autora.

Jsou věznice překonané?
Angela Y. Davis
S tématem vězeňství a jeho odstranění souvisí také další titul vydaný družstevním nakladatelstvím UTOPIA libri. Jedná se o knihu Angely Y. Davis Jsou věznice překonané?, v níž zaznívá volání po novém abolicionismu pro 21. století: zrušení věznic. Autorka v knize zkoumá kořeny současného vězeňskoprůmyslového komplexu v USA, jeho rasismus a sexismus a nastiňuje možné alternativy k trestu odnětí svobody.

Dan Swain: Unchaining Solidarity - představení nové knihy

Considering solidarity and mutual aid at the intersection of political philosophy and biology, made more urgent by the COVID-19 crisis, this book is grounded in the work of Catherine Malabou and takes her theories in creative new directions.

Tři Ocásci a jejich experimentování se sebeorganizací a alternativními ekonomickými vztahy

Tři Ocásci jsou brněnské družstvo, pod které spadá několik podniků a projektů - veganské cukrárny, hospody a sociálního centra, facilitátorské skupiny, bioklubu nebo nakladatelství. Horizontální fungování kolektivu je pro jeho členy a členky klíčové a kromě toho se v posledních letech snaží experimentovat i s přístupem k penězům a s alternativními ekonomickými modely. Jak vypadají pokusy opustit systém námezdní práce a řídit se víc oměňováním na základě vlastních potřeb? Co nám to přineslo a v čem je to složité?

Michal Trčka

Co je to vlastnictví aneb Hledání principů práva a vlády (1840) začíná často citovanou větou „Vlastnictví je krádež.“ Druhý z textu v knize, Dopis panu Blanquimu o vlastnictví (1841), je věnován Adolphu Blanquimu, profesorovi ekonomie, který se postavil za Proudhona, když mu hrozilo stíhání za pojednání Co je to vlastnictví. Proudhon v textu rozvíjí a upřesňuje své názory.

Sdílené domy

Tak dlouho nám různí chytrolíni během fungování Kliniky říkali, ať si něco koupíme, až jsme si něco koupili. Sdílené domy vznikly v roce 2017 s cílem přivést do České republiky koncept družstevního, solidárního a komunitního bydlení. Nedávno se nám po několika letech příprav konečně podařilo získat potřebné finance a koupit na pražském Břevnově první dům. Chceme ukázat, že jde o myšlenku, která je životaschopná i v tuzemských, podobným projektům ne příliš přátelských podmínkách. Kromě našeho vlastního bydlení chceme vybudovat i veřejný prostor, ze kterého nás už nikdy nikdo nebude moct vyštípat, a kde si (nejen) anarchistické hnutí bude mít možnost pořádat jakékoliv akce uzná za vhodné. Na přednášce si vysvětlíme, jak to celé funguje, jakým problémům jsme čelili, jak jsme je nakonec vyřešili i co je ještě před námi, včetně dalších domů v jiných městech.

RFK

Feministický kolektiv RFK představí zin, který shrnuje situaci Romů a Romek ve Varnsdorfu, kteří byli uprostřed lockdownu na přelomu roku 2020 a 2021 vystěhováni z bytů v ulici Kovářská. Protože město zaujmulo odmítavý postoj k řešení náhradního bydlení, proběhla před radnicí v lednu 2021 solidární demonstrace, kterou RFK uspořádali společně s místními. Soubor textů ve formě esejů, komentářů, vzpomínek a rozhovorů připomíná jednak jeden konkrétní příklad rasové diskriminace vkořeněné do fungování státních i městských institucí, ale také solidarity a možnosti vzájemné pomoci napříč vzdálenostem a odlišným životním zkušenostem. Zin je věnovaný varnsdorfským ženám.

..

Komunitní centrum Zdena - Afretparty - Vločka + Diskoteror Soundsystem

Pod názvem Vločka se skrývá relativně nový disko projekt jednoho starého známého. A o koho že jde? O nikoho méně známého než je Dáša Fon Fľaša. Tento zkušený folkpunkový harcovník tentokrát nechá kytaru doma a zapluje do vod disko-post-punku. Sofistikované texty se zaměřují zejména na zimu, sníh a běžky. A že vám Dáša a disko nejdou spolu dohromady? To si pište že jo. V Praze vystoupí v této svojí poloze poprvé a je to další z Dášových one man projektů, který určitě stojí za to!
Diskoteror Soundsystem je legendami opředené komando nekompromisních selektorů, odpalující salvy socpopu a danceflooru s původními i nepůvodnimi klipi. Strhující audio-vizuální inferno.

Doprovodný program

veganské jídlo celý den
sítotisk - punx23
dětský koutek
freeshop knih, zinů a dalších médií

Afterparty

Zdena - Vločka (Daša fon Flaša), Diskoterror
Cross - benefice pro Platformu pro sociální bydlení (Potmě, ShizzleOrchestra, P/\ST) - vstupné 350,-